استخراج یا ماینینگ چیست؟

در طی چند سال اخیر، ارزهای دیجیتالی یا همان رمزنگاری شده از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار گشته اند. به گونه ای که بیت کوین به عنوان اولین و شناخته شده ترین ارز دیجیتال می باشد که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد و امروزه بسیاری از سایت ها هستند که عملیات خرید بیت کوین و یا فروش آن را انجام می دهند. کلمه ی ماینینگ (Mining) یکی از اصطلاحات بسیار شناخته شده در بین تریدرها می باشد و عده ی بسیاری با آن آشنایی لازم دارند. شاید این جمله به گوشتان خورده باشد که ماینینگ می تواند سود آوری بسیاری داشته باشد اما بیابیم در ادامه به شناسایی آن نیز بپردازیم.

ماینینگ چیست؟

به احتمال بسیار زیاد این را شنیده اید که ماینینگ ارزهای دیجیتال سودآوری بسیار زیادی دارد اما پرمصرف ترین در زمینه ی برق می باشد، یا حتی در جاهای مختلف نیز شنیده ایم که با استفاده از یک دستگاه اسیک می توان اقدام به استخراج ارز دیجیتال نمود و حتی ریگ های ماینینگ در مسجد گسترش یافته اند. Mining یا استخراج ارز دیجیتال، فرایندی می باشد که تایید و بررسی تراکنش ارزهای مختلف دیجیتال اعم از بیت کوین، تتر و یا دیگر ارزها به وسیله ی آن انجام می شود و به بلاک چین نیز اضافه می گردد. با انجام روش استخراج ارز دیجیتال، کوین های جدیدی ایجاد می شوند و به موجودی گردش ارز دیجیتال خاص نیز اضافه می گردد. یکی از دلایلی که فعالیت ارزهای دیجیتال به صورت غیر متمرکز می باشد و به هیچ نهاد خاصی وابسته نمی باشد به کارگیری روش ماینینگ و یا استخراج ارزهای دیجیتال به وسیله ی آن می باشد. بدین معنا که ارزهای دیجیتالی بدون آن که به سیستم متمرکز یا واسطه هایی مانند بانک مرکزی نیازی داشته باشد که توسط دولت ایجاد شده اند می توانند ایجاد شوند و این سیستم ها هیچگونه دخالتی در فرآیند استخراج ارزهای دیجیتالی و یا ایجاد کوین ندارند. با استفاده از سیستم ماینینگ، شبکه بلاک چین روند تولید بلاک خود را ادامه خواهد داد و هنوز هم در حال فعالیت است.

نحوه ی عملکرد ماینینگ

زمانی که فردی تراکنش مالی خود را انجام می دهد، تراکنش مالی وی به شبکه وارد می شود و برای آن که تایید صورت بگیرد و به یکی از بلاک های بلاک های چین اضافه گردد مراحل بسیاری در طی این اتفاق رخ خواهد داد. ماینر به عنوان یکی از مشارکت کننده ها در این شبکه غیرمتمرکز فعالیت می کند و مسئولیت جمع آوری تراکنش ها یا عملیات خرید بیت کوین و فروش آن را دارند که به این شبکه ارسال می شود و اهداف آن بر این است تا تایید تراکنش ها را انجام داده و آن را سازماندهی نماید. وظیفه ی نود ماینر در این بین آن است که تراکنش ها را دریافت نموده و آن را تایید نماید و پس از آن که مرحله ی تایید آن انجام شد آن را به حافظه ی بلاکچین اضافه خواهد کرد. در هر بلاک در بلاک چین، چندین تراکنش ارز دیجیتال در حال انجام است و پس از تایید این تراکنش ها، آن را به این بلاک ها اضافه خواهد کرد. عملیات اضافه کردن این تراکنش ها تا بدان جا ادامه دارد که ظرفیت هر بلاک پر شود و در نهایت به کار اضافه کردن را در بلاک بعدی انجام می دهد. با توجه به این که نحوه عملکرد بسیاری از ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین، اتریوم و ... براساس الگوریتم اجماع گواه اثبات کار می باشد بنابراین نیاز به قدرت محاسباتی بسیار بالایی دارد. Pow (گواه اثبات کار) همان الگوریتم بلاک چین بیت کوین می باشد و غیر متمرکز بودن این شبکه به دلیل این الگوریتم می باشد. گواه اثبات کار به نوعی براساس الگوریتم اجماع است که اصولا برای تایید تراکنش ها و اعتبار بخشی به آن ها و همچنین برای اضافه کرد بلاک جدید به بلاک چین استفاده می شود. با وجود الگوریتم اجماع، بسیاری از ماینرها رقابت بسیاری با یکدیگر دارند تا کار تایید و بررسی تراکنش ها را انجام داده و به بلاک اضافه کنند. دستگاه ها و سخت افزارهای قدرتمندی مانند کارت گرافیک و cpu هایی با توان پردازشی بالا و دستگاه های اسیک مورد نیاز است تا عملیات تایید تراکنش در ماینینگ به خوبی انجام شود. این دستگاه ها باید از سرعت بالایی برخوردار باشند به دلیل آن که انرژی زیادی را مصرف خواهند کرد. همین عامل موجب منسوخ شدن استفاده از کارت های گرافیکی و cpu ها در دستگاه ی ماینینگ گردید و ASIC جایگزین آن گردید که انرژی به نسبت کمتری را مصرف می کند. با اینحال دستگاه های اسیک معایب به خصوص خود را دارند. هزینه مصرف برق آن ها بسیار بالا می باشد و استهلاک بسیار بالایی دارند. با توجه به این که بیت کوین یک ارز دیجیتال غیر متمرکز است پس خرید و فروش بیت کوین و تراکنش هایی که در این ارز دیجیتال صورت میگیرد توسط افرادی داوطلب به نام ماینر و یا همان استخراج کننده صورت میگیرد. در واقع انجام این کار توسط ماینرها منفعتی در پی دارد و آن این است که شبکه بیت کوین به ازای هر تایید تراکنش و با توجه به حفظ امنیت شبکه به آن ها پاداشی خواهد داد.

عملکرد ماینرها

استخراج کنندگان یا همان ماینرها با استفاده از دستگاه های به خصوص در پی این هستند تا امنیت این شبکه را حفظ نمایند تا بدین وسیله تراکنش های بیت کوین را انجام دهند. در طی این فرایند سیستم های کامپیوتری در طی یک فرایند ریاضی پیچیده، معادلات پیچیده ریاضی را حل خواهند کرد و به محض آن که یک نفر به پاسخ برسد، عملیات تولید بیت کوین آغاز شده و به عنوان پاداش به او تعلق خواهد گرفت. بدین صورت نه تنها ماینرها کار تایید تراکنش ها را انجام می دهند بلکه موجب می گردند کار تولید واحد های بیت کوینی به صورت توزیع شده انجام شود، برخلاف دیگر پول ها که تنها بانک ها صادر کننده ی آن می باشند، بیت کوین به گونه ای که توسط همه ی عموم صادر میگردد. ماینینگ در واقع یک بخش لاینفک از دنیای ارز رمزنگاری شده می باشد. هر شخصی می تواند با توجه به فراهم سازی شرایط مربوطه یک ماینر شود و به ازای خدماتی که به شبکه ارائه می دهد، پاداش دریافت کرده، این پاداش به صورت ارز دیجیتالی شبکه ای می باشد.