غول‌های فناوری در دنیای بلاک‌چین

1399/03/25

رشد چشم‌گیر بیت‌کوین در سال 2017، باعث شد که شرکت‌های مطرح در زمینه تکنولوژی توجه ویژه‌ای به فناوری بلاک‌چین کنند. بلاک‌چین که علت اصلی رشد بی سابقه‌ی بیت‌کوین و توسعه‌ی سیستم‌های پرداخت متن‌باز شده بود از نظر کارشناسان، می‌تواند آینده‌ی تکنولوژی دنیا را رقم بزند.

غول‌های فناوری جهان، طی سال‌های اخیر، تلاش‌های مشترکی در زمینه بررسی و تحقیق فعالیتشان با فناوری بلاک چین، انجام داده‌اند. نام‌های آشنایی در لیست دنبال کنندگان این فناوری نوپا به چشم می‌خورد. سونی (Sony)، گوگل (Google)، سامسونگ (Samsung)، اپل (Apple) و آی بی ام (IBM) از جمله این شرکت‌ها بوده‌اند.


شرکت Microsoft

شرکت مایکروسافت که از ابتدای شروع فعالیت خود در سال 1975، در حوزه فناوری اطلاعات پیشگام بوده یکی از شرکت‌هایی است که در حوزه‌ی فناوری بلاک‌چین هم فعالیت داشته. سرویس محاسبات ابری مایکروسافت که آژور (Azure) نام دارد، شاخه‌ی اصلی حرکت مایکروسافت در زمینه بلاک‌چین بوده است. این سرویس به به کسب و کارهای مبتنی بر بلاک‌چین اجازه می‌دهد تا برنامه‌های خود را در راستای بهبود بخش عظیمی از خدمات داخلی و خارجی بسازند و مدیریت کنند. همچنین بخش دیگری از این پلتفرم به نام "خدمات بلاک‌چین آژور" (Azure Blockchain Service) به کاربر اجازه می‌دهد تا با استفاده از شبکه‌ها و نرم‌افزارهای از پیش ساخته شده، شبکه کنسرسیوم و برنامه‌های خود را ایجاد کند. با فراهم شدن این امکان، زمان لازم برای ایجاد راه‌حل‌های درون سازمانی، کاهش می‌یابد.

شاید جالب باشد که شرکت معروف Starbucks که یکی از بزرگترین شرکت‌ها در زمینه فروش قهوه است، با استفاده از سرویس بلاک‌چین آژور، دانه‌های قهوه را از مزرعه تا فروشگاه‌های خود در سرتاسر جهان، ردیابی می‌کند. شرکت هوانوردی جی‌ای اوییش (GE Aviation) برای ثبت و ردیابی جزئیات بخش‌های مختلف هوانوردی از خدمات بلاک‌چین آژور استفاده می‌کند.

شرکت‌های زیادی مثل سنگاپور ایرلاینز (Singapore Airlines)، بازار بورس نزدک (Nasdaq)، شرکت تری‌ام (3M) و بخش ایکس‌باکس (Xbox) مایکروسافت، از خدمات بلاک‌چین پلتفرم آژور استفاده می‌کنند.


شرکت IBM

شرکت IBM ، غول فناوری آمریکا در سال 2014 به عنوان پیشرو در زمینه ثبت و پذیرش اختراعات شناخته شده است. وقتی صحبت از فناوری‌های مبتنی بر بلاک‌چین می‌شود، شرکت IBM جلوتر از باقی رقبا است. یکی از اولین قابلیت‌هایی که IBM در فناوری بلاک‌چین کشف کرد. استفاده از فناوری بلاک‌چین برای تامین نیروی اینترنت اشیا بود. پروژه‌ی آدرس‌دهی انرژی در تکنولوژی‌های موازی، یا همان ADEPT با همکاری مشترک میان IBM و سامسونگ، پدید آمد و به لوازن خانگی این امکان را می‌داد تا به صورت مستقل با محیط خود در تعامل باشند. استفاده از این پروژه برای اولین بار به این صورت آزمایش شد که یک ماشین‌ لباس‌شویی سامسونگ به صورت اتوماتیک، مواد شوینده و قطعاتی که نیاز به تعویض داشت را سفارش می‌داد.

طرح اولیه ADEPT از Telehash برای برقرای ارتباط استفاده می‌کند،بیت تورنت (BitTorrent) نیروی اشتراک‌گذاری فایل آن را تامین می‌کند و لاک‌چین اتریوم در این طرح، برای توابعی که به قابلیت‌های عمیق‌تر قرارداد نیاز دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

متمایزترین کار این شرکت که در سال ۲۰۱۵ اتفاق افتاد،با راه اندازی بلاک چین IBM آغاز شد. این پلتفرم، بر روی Hyperledger Fabric از بنیاد لینوکس ساخته شد که IBM به توسعه و پیشرفت آن در کنار میزبانی شرکت‌های دیگر، بسیار کمک کرده بود.

بخش مهم فعالیت این شرکت در سال ۲۰۱۵ با عرضه‌ی بلاک چین آی‌بی‌ام (IBM Blockchain) انجام شد. این پلتفرم روی هایپر لجر فابریک ساخته شده است. پروژه‌ی هایپر لجر فابریک را بنیاد لینوکس آغاز کرد و سپس آی‌بی‌ام با همکاری سایر شرکت‌ها آن را توسعه داد.

در دو سال اخیر، بلاک چین «آی‌بی‌ام فود تراست» (IBM Food Trust Blockchain) نیز به یکی از پلتفرم‌های قابل توجه این عرصه بدل شده که با تعداد زیادی از شرکت‌های بزرگ همکاری می‌کند. این پلتفرمِ ردیابی غذا که مبتنی بر بلاک چین است، توسط شرکت‌هایی مانند نستله (Nestle) و یونیلیور (Unilever) مورد استفاده قرار گرفته است. غول خرده فروشی آمریکایی، والمارت (Walmart) نیز از این فناوری استفاده کرده است.

شرکت Samsung

غول فناوری کره‌ای، سامسونگ، به دلایل متعددی نقش مهمی در فضای ارز دیجیتال و فناوری بلاک چین داشته است. سامسونگ، بازیگری بزرگ در صنعت تولید وسایل الکترونیکی است و به خوبی می‌توان نقش کلیدی او را در دنیای ارز دیجیتال هم دید. این شرکت در بین برترین تولید‌کنندگان تلفن‌های همراه و نیمه‌رسانا‌ها قرار دارد که این دو محصول، به وفور توسط فعالان حوزه‌ی کریپتو استفاده می‌شود.

در زمان جهش صعودی بیت کوین در سال ۲۰۱۷ و افزایش تقاضای کاربران برای ماینر‌های ای‌سیک (ASIC)، پردازنده‌های سامسونگ به شدت مورد توجه قرار گرفتند. این شرکت از ابتدای سال ۲۰۱۸ (دی ۹۶)، ساخت تراشه‌های ای‌سیک را که به طور ویژه برای ماینینگ طراحی شده بود، در دستور کار خود قرار داد.

برنامه راه اندازی شده اصلی، کیف پول پسورد محور برای کلیدهای خصوصی کاربران بود. این قابلیت در گوشی‌های هوشمند سامسونگ Galaxy S10 به کار گرفته شد و هم اکنون بر روی شش سری از دستگاه‌های این شرکت از جمله Note10 ،S10 5G ،S10+ ،S10 ،S10e و +Note10 پشتیبانی می‌شود. از آن زمان، تعدادی از برنامه‌های مبتنی بر بلاک چین در Blockchain Keystore در دسترس قرار گرفته‌اند و اکنون گوشی هوشمند Galaxy S10 تعداد بیشتری از ارزهای دیجیتال را پشتیبانی می‌کند.

آخرین نکته حائز اهمیت این است که بازوی تکنولوژی این شرکت یعنی Samsung SDS نیز به این عرصه پا گذاشته و به فضای کاری بلاک چین پیوسته است. این پلتفرم در سال ۲۰۱۷ راه اندازی شد و از آن زمان، با مواردی مثل راه حل‌های مبتنی بر عرصه بلاک چین IBM و مایکروسافت رقابت می‌کند.

شرکت Sony

  شرکت IT و یا فناوری اطلاعات ژاپنی سونی، به خاطر وسایل الکترونیک خود شناخته شده است. از سوی دیگر، این شرکت با بهره گیری از تکنولوژی بلاک چین، فعالیت‌های جالب توجهی انجام داده است.

این شرکت در ارزیابی امکانات تکنولوژی بلاک چین، رویکرد متفاوتی را اتخاذ کرده و فعالیت خود را در زمینه‌هایی به انجام رسانده، که بیشترین سود را برایش داشته باشند؛ مانند زمینه‌های تحصیلی و آموزش، حقوق قانونی موسیقی و ارائه نمونه یا همان سمپلینگ. در سال ۲۰۱۷، سونی اعلام کرد که در حال کاوش در یک پروژه مقدماتی به همراه شرکت فوجیتسو است و با استفاده از Hyperledger Fabric بنیاد لینوکس، می‌خواهد موضوعات زمینه آموزشی و نمرات را ثبت و مدیریت کند. این موضوع، به مؤسسات آموزشی یا شرکت‌ها امکان دسترسی به اسناد متقاضی یا دانشجو را می‌دهد. این مدارک تأییدشده و غیر‌قابل دستبرد و دست‌کاری هستند. این فناوری از طرف دیگر به دانش‌آموزان، امکان دسترسی فوری به سوابق دانشگاهی خود را می‌دهد.

سونی همچنین کاربرد جالبی از فناوری هوش مصنوعی و بلاک چین را در صنعت موسیقی پیاده‌سازی کرده است. طبق صفحه‌ی توضیحات سایت «Soundmain»، سونی در سال ۲۰۱۳، شروع به فعالیت در حوزه‌ی چالش‌بر‌انگیز هوش مصنوعی کرد. تولید موسیقی، تفکیک ساز‌ها و اصوات مختلف که یکی از توانایی‌های منحصر به فرد انسان به شمار می‌رود، همواره مبحث دشوار و پیچیده‌ای برای ماشین بوده است.

با استفاده از این ابزار، هنرمندان می‌توانند مجموعه‌ای کامل را به صورت زنده ضبط کرده و از این نرم افزار در راستای شناسایی و ترکیب سازهای مختلف در کانال‌های صوتی متمایز استفاده کنند.

فناوری بلاک چین در راستای حل مشکلات حیطه حقوق قانونی چند نمونه موسیقی قدم برداشته است؛ به این ترتیب که در صورت استفاده غیر قانونی سایر استودیوها از کارهای آهنگسازان و نوازندگان، امکان دریافت غرامت را برای آنها فراهم کرده است.

شرکت‌های Google و Apple با رویکردی متفاوت

گوگل و اپل که غول‌های انکار ناپذیری در فضای فناوری اطلاعات هستند فاصله معینی را با تکنولوژی بلاک چین مربوط به کریپتوکارنسی‌ها، حفظ کرده‌اند. هر دو شرکت به دلیل موضع‌گیری سرسختانه خود نسبت به برنامه‌های غیرمتمرکزی که در لیست فروشگاه‌های گوگل پلی و اپل استور قرار دارد، از طرف طرفداران ارزهای دیجیتال، مورد انتقادات شدید قرار گرفته‌اند. در پاسخ به این انتقادات، گوگل و اپل اعلام کرده‌اند که در راستای حفاظت از کاربران در مقابل بد افزار عمل می‌کنند.

این مواضع شدید شامل حال صرافی بزرگ کوین‌بیس (Coinbase) نیز شده است. در همین راستا، برنامه‌ی غیرمتمرکز (DApp) این صرافی، به علت مشکلات برطرف نشده‌ی مربوط به دستورالعمل‌های توسعه‌دهندگان، از اپل استور حذف شد. همچنین در اوایل مارس 2020، گوگل پلی برنامه‌ی تعدادی از پلتفرم‌های خبری ارز دیجیتال، مانند بیت‌کوین تلگراف را حذف کرد. قبل از این هم گوگل تعداد زیادی از برنامه‌های ماینینگ را از پلی استور حذف کرده بود.