لیبرا (Libra) ارز دیجیتال فیسبوک

1400/03/26

در اواسط ماه ژوئن 2019، فیسبوک خبر از ورود خود به دنیای ارزهای دیجیتال داد و به طور رسمی اعلام کرد که "لیبرا" را ساخته و به زودی به دنیای ارزهای دیجیتال عرضه خواهد کرد. این پروژه می‌تواند تغییر بزرگی در روند بانکداری جهانی ایجاد کند و امکان انتقال وجه از طریق واتس‌اپ، فیسبوک و اینستاگرام را امکان‌پذیر کند. این یعنی دسترسی حدود 2 میلیارد نفر به این سیستم پرداخت جهانی و استفاده از آن به سادگی ارسال یک ایمیل.

نکته‌ی جالب توجهی که در مورد این آلت‌کوین به گوش می‌خورد، کارمزد پایینی است که قرار است از کاربران دریافت نماید. فیسبوک  اعلام کرده این آلت‌کوین از ارزهای فیات مثل یورو، دلار و ین ژاپن، پشتیبانی می‌کند و قادر خواهد بود سیستم پرداخت جهانی را وارد دوره‌ی جدیدی از حیات خود کند. با این حساب اگر این سیستم برای کاربراین ایرانی هم قابل استفاده باشد، شما به همان منظور که اقدام به خرید پرفکت مانی می‌کنید، می‌توانید از طریق لیبرا پرداخت خود را انجام دهید و این کار را از طریق حساب فیسبوک یا اینستاگرام‌تان انجام دهید.

فیس‌بوک اعلام کرده "لیبرا" توسط انجمنی متشکل از 28 عضو پشتیبانی می‌شود که ریاست آن به عهده‌ی فیسبوک است. اعضای این انجمن شامل شرکت‌های بزرگی از جمله ویزاکارت، مسترکارت، پی‌پال، ویزا، اوبر، کوین بیس، لیفت و .... بوده اند البته شرکت‌های پی‌پال و مستر کارت و ویزا کارت به دلیل نگرانی از قانون‌گذاری از این انجمن خارج شده‌اند.فیسبوک قصد دارد پیش از راه اندازی کامل لیبرا (نیمه اول سال 2020) اعضای این انجمن را به 100 نفر برساند. تا پیش از این تاریخ، فیسبوک خود نقش رهبری انجمن لیبرا را حفظ خواهد کرد. تمام اعضای این انجمن باید تعهدات و امتیازات مالی یکسانی داشته باشند و در نتیجه، قدرت حاکمیتی آنها نیز برابر خواهد بود.

 وظیفه‌ی انجمن لیبرا چیست؟

انجمن لیبرا دو وظیفه‌ی اصلی دارد:

1.      مدیریت ذخایر پشتوانه‌ی لیبرا برای حفظ ارزش لیبرا

2.      نظارت بر شبکه لیبرا و محافظت از آن در مقابل حملات سایبری

ارز دیجیتال اصلی فیس‌بوک، یک ارز دیجیتال باثبات (استیبل کوین)خواهد بود که با پول‌هایی که انجمن ذخایر لیبرا انباشته اند، پشتیبانی خواهد شد. یک سبد از دارایی‌های با نوسان قیمتی بسیار کم، براب شروع این پروژه، پشتوانه‌ی پولی لیبرا را تشکیل خواهد داد تا انجمن، بتواند ارزش ارز دیجیتال باثبات لیبرا را تقریبا ثابت نگه دارند.این ارز دیجیتال باثبات قرار است در ابتدا فقط توسط چهار ارز فیات شامل دلار، یورو، ین ژاپن و پوند انگلیس پشتیبانی شود، اما در آینده دارایی‌های دیگری نیز در لیست ذخایر آن قرار می‌گیرند. در حالی که این ۴ ارز ملی اولین ارزهایی بودند که به عنوان ذخایر پشتوانه لیبرا در نظر گرفته شدند، توسعه‌دهندگان لیبرا برای ارزی که بخواهد در آینده به عنوان ذخایر لیبرا مورد استفاده قرار گیرد (فیات - ارزهای دیگر)، سه معیار کلیدی در نظر گرفته‌اند که شامل موارد زیر می‌شود:

1.       مستقل بودن ارز فیات یعنی عدم وابستگی آن به سایر ارزهای دیجیتال

2.       فرآیند تصمیم‌گیری در رابطه با آن یا به موسسات دولتی مانند بانک‌های مرکزی وابسته باشد و یا یک دارایی باشد که آزادانه در دسترس است (مثل طلا).

3.       دارایی‌ها باید به صورت جهانی به رسمیت شناخته شوند. برای مثال، سهام شرکت اپل (APPL) فقط با واحد پولی دلار قابل معامله است. پس، سهام آن نمی‌تواند به عنوان ذخیره دارایی‌های دیگر مورد استفاده قرار گیرد.

دارایی‌های جایگزین مثل طلا یا بیت کوین می‌توانند گزینه های مناسبی برای ذخایر لیبرا باشند، زیرا در چندین بازار به صورت جهانی معامله شده و بنابراین می‌توانند در سبد دارایی‌هایی که به عنوان ذخایر ارز دیجیتال لیبرا قرار است استفاده شوند، قرار گیرند و نوسانات آن همچنان کم باشد.

اما این پروژه فقط با هدف ارز دیجیتال باثبات با پشتوانه فیات طراحی نشده است (در حالی که در حال حاضر در دنیای ارزهای دیجیتال به عنوان یک ارز دیجیتال باثبات با پشتوانه شناخته می‌شود).

به عنوان بخشی از برنامه‌های بزرگی که فیس‌ بوک در رابطه با پروژه لیبرا مطرح کرد، این پروژه قصد دارد علاوه بر یک ارز دیجیتال باثبات باپشتوانه یک ارز دیجیتال دیگر با عنون «توکن سرمایه‌گذاری لیبرا» نیز ایجاد کند. برخلاف لیبرا یک ارز دیجیتال عمومی قابل دسترس برای همه خواهد بود، توکن سرمایه‌گذاری لیبرا بر اساس ادعای فیسبوک، یک توکن اوراق بهادار است. به این ترتیب، عرضه اولیه آن به صورت خصوصی خواهد بود و فقط کاربران خاصی قادر خواهند بود آن را بخرند که شامل بنیانگذاران انجمن لیبرا و سرمایه‌گذاران معتبر پروژه می‌شوند.

 

هدف فیسبوک از پروژه لیبرا چیست؟

 فیس‌بوک اعلام کرده ۱.۷ میلیارد نفر در کل جهان از دسترسی به خدمات بانکی و تراکنش های مبتنی بر اینترنت محروم هستند. فیسبوک می‌خواهد با اجرای این پروژه به این افراد کمک کرده و سعی در ایجاد یک سیستم یک پارچه‌ی جهانی برای انتقال پول و سرمایه دارد. برای بسیاری از مردم جهان، حتی خدمات اولیه مالی هم در دسترس نیست. تقریبا نیمی از بزرگسالان در جهان حتی یک حساب بانکی هم ندارند. این رقم برای کشورهای در حال توسعه بسیار کمتر از این است و برای زنان نیز اوضاع از این هم بدتر است.

هزینه ای که افراد در کشورهای محروم، پرداخت می‌کنند بسیار زیاد است. به عنوان مثال، تقریبا ۷۰ درصد از بنگاه های اقتصادی کوچک در کشورهای در حال توسعه، دسترسی به اعتبارات بانکی ندارند و سالیانه ۲۵ میلیارد دلار بابت هزینه کارمزد ارسال پول از کشوری به کشور دیگر از دست می‌رود. اما برای غول‌های تکنولوژی و موسسات مالی بزرگی که از این پروژه پشتیبانی می‌کنند، راه‌اندازی این پروژه بیشتر با هدف جذب مشتریان بوده است. در میان شرکت‌های بزرگ پرداختی و تعدادی از نهاد های مردمی مثل بانک جهانی زنان، به حمایت از طرح فیسبوک پرداخته اند و به جمع اعضای آن پیوسته اند. شرکت‌ها و نهادهای مختلف، برای اینکه بخواهند به انجمن لیبرا ملحق شده و تاثیر اجتماعی مثبتی بر روی آن داشته باشند، باید حداقل ۵ سال سابقه فعالیت در زمینه‌های اجتماعی از جمله فعالیت در زمینه کاهش فقر داشته و همچنین بودجه عملیاتی آنها بیش از ۵۰ میلیون دلار باشد.


لیبرا هدف اصلی خود را ایجاد بستری برای انتقال وجه قرار داده است، اما با این حال، شرکت های جانبی که عضو این انجمن هستند قصد دارند تا این خدمات را گسترش و امکان پرداخت قبض‌ها و خرید کالا را به لیبرا اضافه کنند. فیسبوک اقدام به انتشار یک تیزر تبلیغاتی برای لیبرا کرده است که در آن نشان داده شده که مشتریان با استفاده از این سیستم قادر خواهند بود، تراکنش مورد نظر خود را با سرعت به آن سوی مرزهای کشورشان انجام دهند. در ویدئو نشان می‌دهد که مردم انتقال وجه را با سکه های لیبرا انجام می‌دهند، اما موجودی کیف پول آنها می‌تواند بر اساس عرض فیات مورد نظرشان نیز، نشان داده شود.